Asunnon myyntiarvio – askel onnistuneeseen asunnon myymiseen

Asunnon myyminen mietityttää ja puhuttaa monia, eikä ihme. Yleensä asuntoon on sitoutunut iso osa kotitalouden varallisuudesta, minkä vuoksi myymiseen kytkeytyy iso vastuu ja joskus huolikin. Monilla työt, harrastukset ja vapaa-ajan menot vievät aimo osan arjessa käytettävissä olevasta ajasta, eikä aikaa välttämättä jää asunnon myyntiin liittyvien kiemuroiden selvittämiseen. Mikä siis neuvoksi, kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi?

Asunnon myyminen alkaa asunnon myyntiarviolla

Asunnon myynnissä kannattaa ottaa avuksi ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä, jolla niin lain kiemurat kuin asunnon myyntikin on hallussa. Yleensä luotettava välittäjä löytyy ystävien tai tuttavien suositusten avulla, tai toisinaan myös nettihakujen kautta.

Asunnon myyminen alkaa asunnon myyntiarviolla, jossa kiinteistönvälittäjä saapuu arviokäynnille paikan päälle talolle tai asunnolle käymään. Arviokäynnillä kartoitetaan asunnon myynnin alkutilanne, löydetään parhaiten soveltuvat ratkaisut asunnon myymiseksi ja laaditaan myyntisuunnitelma asunnon onnistuneeseen myymiseen.

Parhaimmillaan arviokäynti tarjoaa arvokasta tietoa markkinatilanteesta ja asunnon myynnistä asunnon yksilölliset taustatekijät huomioiden. Osaava kiinteistönvälittäjä osaa ottaa huomioon kattavasti myyntiin vaikuttavat osatekijät, kuten vaikkapa sen, onko asuntoa myymässä kuolinpesä, yritys, luonnollinen henkilö, vai onko kyseessä esimerkiksi ulosotto tai edunvalvonta. Myös myytävä asunto vaikuttaa lähtötilanteeseen: onko kyseessä kiinteistön myynti, asunnon myynti vai sijaitseeko esimerkiksi myytävä talo vuokratontilla. Kiinteistönvälittäjä kartoittaa kanssasi lähtötilanteen ja nostaa esille asiat, jotka myynnissä kannattaa ja tulee ottaa huomioon.

Asunnon hinta-arvio on monien osatekijöiden summa

Hyvällä kiinteistönvälittäjällä on kattava kokemus monentyyppisten kohteiden myynnistä. Välittäjän laaja kokemus auttaa asunnon oikeassa hinnoittelussa, joka on avain asunnon onnistuneeseen myyntiin arvioidun myyntiajan puitteissa.

Asunnon osalta arvioinnissa otetaan huomioon alueella aiemmin toteutuneet asuntokaupat ja asunnon yksilölliset hintatekijät. Välittäjät käyttävät apunaan tilastotyökaluja, joista selviää esimerkiksi alueella, kadulla ja yhtiössä toteutuneet, aiemmat kaupat. Toteutuneet kaupat antavat suuntaa myytävän asunnon arviointiin. Asunnon yksilöllisiä hintatekijöitä sen sijaan ovat esimerkiksi asuntoon tehdyt remontit, asunnon nykyinen kunto ja varusteet, asuinkerros tai piha-alue, näkymät, sekä tietenkin yhtiöön tehdyt remontit ja yhtiön kiinteistötekniikka. Lisäksi kokenut välittäjä osaa ottaa huomioon arvioinnissa vallitsevan asuntomarkkinatilanteen ja tarjonnan.

Kiinteistöjen arviointi poikkeaa asunnon arvioinnista osittain, sillä jokainen kiinteistö on yksilöllinen. Kiinteistön arviossa painottuvat mm. talon tyyppi, tontti, sijainti, materiaalit, tehdyt remontit, kiinteistötekniikka sekä alueen arvo-, kaavoitus- ja kysyntätekijät. Samaan tapaan kuin asuntojenkin myynnissä, on lisäksi otettava huomioon vallitseva markkinatilanne ja talojen tarjonta.

Arviokäynnillä välittäjä antaa arvion potentiaalisesta asunnon tai kiinteistön pyyntihinnasta, sekä arvion toteutuvasta hinnasta ja myyntiajasta.

Hyvä myyntisuunnitelma tuo onnistuneen sapluunan asunnon myyntiin

Asunnon myynnissä tulee olla matkassa hyvä suunnitelma, sillä onnistunut markkinointi herättää ostajien mielenkiinnon ja tuo ostajat kirjaimellisesti kotiovelle.

Arviokäynnillä välittäjä kartoittaa asunnon vahvuudet, ja nostaa ne markkinoinnin kulmakiviksi. Luotettava välittäjä osaa myös poimia asunnon myynnin mahdolliset hidasteet, ja tuoda ne rehellisesti myyjän tietoon. Välittäjän ammattitaito pääsee oikeuksiinsa etenkin myynnin aikana ostamisen esteiden poistamisessa: kun myynnin hidasteet on jo arviointivaiheessa kartoitettu huolellisesti, osaa osaava välittäjä poistaa ostajilla joskus turhaankin matkassa olevat huolet ja korjata mahdolliset väärinkäsitykset asuntoon tai asunnon ostamiseen liittyen. Rautaisesta ammattitaidosta kertoo myös se, että esimerkiksi kiinteistöllä havaitut puutteet tuodaan avoimesti ostajan tietoon niin, että ostaja tietää, mitä on ostamassa, ja kauppa syntyy oikean ostajan kanssa puolin ja toisin hyvällä luottamuksella.

Osana markkinointisuunnitelmaa on varmistaa, että asunnosta tai kiinteistöstä on olemassa tarvittavat dokumentit, jotka tullaan ennen asunnon myyntiin laittamista tarkastamaan. Lisäksi asunnolle suunnitellaan valokuvaus, mahdollinen digistailaus tai virtuaaliesittely, jotka tulevat poimimaan kuvien parissa viihtyvien ostajien huomion. Viimeisenä sovitaan myyntikanavista, joita myynnin aikana tullaan hyödyntämään. Hyvä välitystoimisto käyttää kattavasti eri kanavia: suosituimpia valtakunnallisia asuntoportaaleja, sosiaalista mediaa ja asuntolehtiä tavoittaakseen mahdollisimman kattavan ostajayleisön asunnolle.

Lisäksi välittäjä opastaa arviokäynnillä myynnin eri vaiheissa: myyjän kanssa käydään yhdessä läpi kaikki myynnin eri vaiheet. Välitysprosessiin kuuluu kaikki avaimet käteen -periaatteella: kaikki asunnon myynnin valmistelusta kauppaan ja kaupan jälkitoimiin kuuluu asunnon välityspakettiin. Lisäksi osaavien välittäjien apuna toimii sähköiset järjestelmät ja työkalut, jotka sujuvoittavat asunnon myyntiä. Kaikki toimeksiantosopimuksesta ostotarjouksiin ja asuntokauppaan asti voidaan hoitaa sähköisesti ja tarvittaessa etänä myös valtakirjoja hyödyntäen. Hyvä välittäjä kuuntelee tässäkin asiakastaan ja poimii käyttöön parhaiten sopivat työkalut.

Arviokäynnin lopuksi välittäjä jättää tarjouksen myös välityspalkkiostaan, jonka puitteissa asunnon myynti toteutetaan. Toisinaan markkinointisuunnitelman ja -tarjouksen saa heti arviokäynnillä, ja toisinaan, esimerkiksi useimpien kiinteistöjen tapauksessa, voi välittäjä palata muutaman arkipäivän sisällä asiaan, kun on arvioinut tarkemmin myytävän kohteen potentiaalisen pyyntihinnan eri arviointiseikat ja markkinatilanteen huomioiden.

Kaikkiaan arviokäynti hyvän välittäjän kanssa tuo myyjälle merkittävää apua asunnon onnistuneeseen myyntiin. Arviokäynti kannattaa aina, sillä itsessään arviokäynti ei sido mihinkään. Asunnon myyntiarvio on myös aina maksuton.

Oletko harkinnut asunnon myymistä? Varaa meiltä arviokäynti jo tänään.

Teksti: Nina Tawast, Kiinteistönvälitys LKV Savolin Oy
Kuvat: Visual Friday Oy

Kysy lisää!

Koteihin liittyvät elämän suurimmat hetket ja päätökset. Kun olet myymässä asuntoasi tai etsimässä seuraavaa kotiasi, myyntiin kannattaa ottaa luotettava ammattilainen mukaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.