Asunnon myynti talvella – uhka vai mahdollisuus?

Monet saattavat uskoa, että asunnon myynti talvella on haastava, ellei jopa mahdoton projekti. Todellisuus on kuitenkin toinen: asuntokauppa käy ympäri vuoden ja talvikin voi parhaimmillaan olla loistava aika asunnon myymiseen.

Asunnon myynti talvella on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua

Vaikka kesä on yleisesti ottaen aktiivisinta myynti- ja ostoaikaa, ei talvi ole lainkaan huono vuodenaika asunnon myymiseen. Kauppa nimittäin käy ympäri vuoden ja rauhoittuu talvisin vain jouluna – ja silloinkin ainoastaan muutamien joulupäivien ajaksi, kun ihmiset hiljentyvät joulun viettoon. 

Asunnon ostaminen on aina tarveperusteista: ostajaa ohjaavat omat tarpeet, kulloinenkin elämäntilanne ja näissä tapahtuneet muutokset. Aidon tarpeen edessä asunnon ostajat eivät jää odottamaan kesän saapumista, vaan ostavat kodin sopivan ehdokkaan tullessa vastaan.

Talvi saattaa myyntiajankohtana mietityttää, mikäli kodin piha on parhaimmillaan kesällä istutuksien kukoistaessa kauneimmillaan, tai mikäli vieressä avautuu järvimaisema, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa sulan veden aikaan. Jos on varma, että piha ja maisemat voisivat lukita ostajan ostopäätöksen, voi välittäjälle antaa kesäkuvia kohteesta potentiaalisille ostajille näytöillä näytettäviksi.

Talvea voi pitää potentiaalisena myyntiajankohtana myös siksi, että asuntomarkkinoilla kilpailutilanteet saattavat suosia talvella myytäviä koteja. Koska talviaikaan asuntoja on myynnissä vähemmän kuin kesällä, on kilpailua vähemmän ja oma koti voi erottua myytävien asuntojen joukosta paremmin. Talvisin kodit, joita asutaan, saadaan usein esiteltyä kodikkaina ja tunnelmallisina esimerkiksi erilaisten lämpöä luovien kausivalojen ansiosta.

Toisin kuin kesällä, talviaikaan luonnonvalon rajallinen määrä asettaa kuitenkin haasteita näyttöjen järjestämiselle tyhjillään olevissa kohteissa. Näytön aikaan asumaton kohde ei kuitenkaan ole automaattisesti haaste, kunhan muistetaan huolehtia siitä, että asunnolla on riittävä valaistus joka huoneessa. Asumattomat asunnot voidaan lisäksi virtuaalistailata myyntiä varten, joka edistää tyhjillään olevien asuntojen myyntiä vuodenajasta riippumatta.

Edistä asunnon myyntiä silloin, kun se on ajankohtaista

Jos asunnon myyminen tuntuu ajankohtaiselta, ei kannata jäädä miettimään meneillään olevaa vuodenaikaa, vaan kuunnella omia ja oman perheen tarpeita. Kun kodin vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa välittäjä pyytää arviokäynnille ja laittaa koti myyntiin mieluummin heti kuin jäädä odottamaan vuodenaikojen vaihtumista.

LKV Savolinin Nina Tawast haluaa nostaa esiin myös perheelle soveltuvien kotien myynnin, sillä perheasuntojen myyntiin talvi voi olla erityisen otollista aikaa:

“Perhekotien ostajat ovat usein liikenteessä jo hyvissä ajoin, kun lasten päiväkoti tai koulu on loppumassa keväällä ja muutto halutaan ajoittaa viimeistään kesälle. Silloin kiinnostusta myytäviä kohteita kohtaan on jo nimenomaan talvella.”

Kodinvaihtajan kannattaa huomioida myös se, että jos oma koti on jo laitettu myyntiin, on seuraavaan asuntoon paremmat mahdollisuudet päästä kiinni. Oman kodin ollessa jo myynnissä, voi seuraavasta kodista jättää helpommin oman asunnon myyntiehdollisen tarjouksen. Oman asunnon myyntiehdollinen tarjous tarkoittaa, että kaupan toteutuminen edellyttää oman asunnon myyntiä. Se, että oma koti on jo myynnissä, parantaa mahdollisuuksia tarjouksen hyväksymiseen ja kaupan toteutumiseen.

Välitämme vähän enemmän – vuodenajasta riippumatta

Asunnon myyminen on projekti, jota kannattaa edistää aina omien tarpeiden mukaan sen sijaan, että jäisi miettimään kesäisen miljöön vaikutusta ostajien ostohalukkuuteen.

“Kotia ei ole missään nimessä mahdotonta myydä talvella. Kauppa käy ympäri vuoden, kun muistaa huomioida esimerkiksi valaistusasiat, jotta asunnon näyttäminen ostajille onnistuu. Kannattaa aina mennä omat tarpeet edellä, eikä missään nimessä jäädä odottamaan kesää, jos muutto olisi ajankohtainen jo aiemmin”, Tawast kannustaa.

Asunnon laittaminen myyntiin on suuri päätös, jonka tueksi kannattaa ottaa luotettava ammattilainen. Me LKV Savolinilla tarjoamme Jyvässeudun alueella kiinteistönvälityspalvelua ihmiseltä ihmiselle – tiimimme on täynnä ammattitaitoa sekä aitoa halua välittää asuntosi onnistuneesti. Varaa maksuton arviokäynti, niin tulemme käymään luonasi ja arvioimme kotisi hinnan.

Kysy lisää!

Koteihin liittyvät elämän suurimmat hetket ja päätökset. Kun olet myymässä asuntoasi tai etsimässä seuraavaa kotiasi, myyntiin kannattaa ottaa luotettava ammattilainen mukaan.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.